Skip to main content
Loading Events

« All Events

Rituelen voor collectieve healing

October 28 - October 29

Sinds mensenheugenis helpen rituelen ons bij het verwerken van pijn en verlies. Denk maar aan begrafenissen en herdenkingen. De nood aan het collectief verwerken en herstellen van wonden, van trauma, is essentieel voor ons, mensen. En niet alleen in het privé-domein. Kwetsuren zijn er in alle geledingen van de maatschappij. In bedrijven en organisaties, scholen, instellingen, gemeenschappen, … Ook daar kunnen de gepaste rituelen een belangrijke rol spelen in een gedeeld verwerkingsproces.

Waar zijn rituelen voor collectieve heling relevant?

Het mogelijke toepassingsgebied voor deze rituelen is breed. Denk aan situaties als afscheid, conflict, ontslag, faillissement, fusies, pesterijen, structurele burnout en andere vormen van spanning of trauma die het individuele niveau overstijgen.

Daarnaast kunnen rituelen ook een rol spelen in het helen van maatschappelijke spanningsvelden, conflicten en pijn. Zoals bij een aantal effecten van Covid, aanslagen, oorlogstrauma, de gevolgen van kolonialisme en vele vormen van discriminatie. Ook het omgaan met de gevolgen van de klimaatverandering is een thema waar diepe, collectieve heling op zijn plaats is.

Rituelen kunnen helpen om weer verbinding en heelheid te laten ontstaan nadat de pijn of kwetsuur is aangekeken.

Programma

Ben je benieuwd naar de kracht van rituelen om in moeilijke omstandigheden voor (her-)verbinding te zorgen? Hoe ze helpen om collectief trauma te helen, ook in professionele en openbare contexten? Hoe in die verbinding ook voor het individu heling kan ontstaan? Hoe rituelen voor beweging en ontlading kunnen zorgen, zodat weer ruimte ontstaat voor transformatie en vernieuwing, of gewoon voor rust? Hoe je dit met de nodige veiligheid en zorgzaamheid kan doen? Benieuwd ook om te leren vanuit de praktijk? Dan ben je welkom om samen met ons in deze tweedaagse training te stappen.

Wat we bieden is een mix van theoretische kaders, ervaring en reflectie, zodat je op een geïntegreerde manier kan leren.

We verkennen samen thema’s als:

• collectieve en individuele heling
• (collectief) trauma
• centrale begrippen in de hedendaagse traumaheling, zoals de betekenis en het belang van trauma-geïnformeerd handelen, embodiment, sensing, …
• specifieke kenmerken en aandachtspunten bij rituelen voor heling
• veilige bedding creëren voor helende rituelen
• de rol van kunst en schoonheid bij collectieve heling
• procesmatige benadering: stapsgewijs en co-creatief opbouwen van helende rituelen
Het leerproces gebeurt maximaal vanuit de concrete praktijk. Dat wil zeggen: we werken graag met cases die aansluiten bij jouw werksituatie en delen diverse inzichten op basis van onze eigen praktijkervaringen. Enkele voorbeelden:
• collectieve verwerking van covid-gerelateerde overlijdens in gemeenten
• processen en rituelen voor heling en herstel van veiligheid in teams
• van spanning naar ontspanning en kracht met kwetsbare jongeren

Basiskennis van rituelen is een voordeel. Zo niet, dan hebben we het hier graag met je over in het introductiegesprek. Het is ook mogelijk om hiervoor de Essential training te volgen, aansluitend op 30 en 31 oktober.

Opgelet, dit is geen volledige opleiding, maar een introductie voor het creëren van bewustzijn, inzichten en handvaten om in bepaalde situaties zelf aan de slag te gaan en om het potentieel te herkennen van helende rituelen in werk-gerelateerde en andere collectieve contexten.

Voor wie na deze training de roeping voelt om verder te gaan bekijken we momenteel de mogelijkheden van verdiepende vervolgtrainingen en verwijzen we ook graag door naar aanvullende, online en offline, vormingen en literatuur.

Voor wie?

Voor wie, als begeleider of leidinggevende, handvaten zoekt voor het omgaan met collectieve kwetsuren en verlies in organisaties, bedrijven, instellingen, scholen of gemeenschappen.
En voor wie op een andere manier betrokken is bij een van de hieronder vermelde thema’s en graag wil verkennen hoe collectieve rituelen hier van betekenis kunnen zijn.

Door wie?

Lies Daenen is kunstenaar, filosofe, procesbegeleider, shamanic practitioner en healer. Zij heeft jaren ervaring met het creëren en begeleiden van rituelen op maat in gemeenschappen, bedrijven en organisaties. Vaak met heling en verwerking als kernthema en ingebed in een ruimer, vaak participatief proces. Als kunstenaar neemt ze telkens andere, meestal kwetsbare, mensen mee in artistiek-rituele helende projecten. Haar ervaring met traumaheling ontstond via een persoonlijk proces en ontwikkelt ze verder via een helingpraktijk, met shamanisme, systemisch werk en NLP als basis.

Daisy Baets is begeleider van rituelen en therapeutische (groeps-)processen. Door aangrijpende gebeurtenissen in haar leven kwam ze op het pad van de alternatieve therapieën. Intussen heeft Daisy zelf jaren ervaring in het geven van groeps-begeleidingen rond persoonlijke ontwikkeling, rituelen en therapeutische processen. Rituelen zijn altijd onderdeel geweest van haar leven en van haar begeleidingen. Vanuit haar levenservaring zet ze rituelen in om emoties of aangrijpende gebeurtenissen een plek te geven, om meer bewustzijn te creëren rondom een bepaald thema of om tot collectieve healing te komen. Natuurwijsheid blijft een rode draad in haar begeleidingen. Daarnaast maakt ze ook gebruik van technieken uit de traumatherapie, creatieve therapie, systeem denken, hands-on lichaamswerk, energetische therapie en Bio Energetica.

Kasra Van Rompaey begeleidt rituelen en cirkels naast haar werk als trauma therapeut. Ze is opgeleid als body based trauma therapeut en volgde, naast een tweejarige opleiding in relational body psychotherapy, cursussen en workshops in NLP, meditatie en energie healing. De afgelopen twee jaar gaf ze voor Corporate Rituals seminaries voor o.a. steden en gemeenten over het omgaan met COVID en de impact op het zenuwstelsel. Ze begeleidt ook cirkels van We have the Choice die opgericht zijn n.a.v. de aanslagen in 2016 en geeft opleidingen en workshops rond traumaheling.

Praktisch

Zaterdag 28 okotber 2023 – dag 1
– start: 9u30 (onthaal vanaf 9u00)
– einde: 21u (na het ritueel)

Zondag 29 oktober 2023
-start: 9u00 (onthaal vanaf 8u30)
-einde: 17u

Op dag 1 voorzien we als lunch een potluck (iets om te delen meebrengen), ’s avonds is soep en brood voorzien. We voorzien een gezond ontbijt (voor overnachters, dag 2) en een lichte, vegetarische maaltijd voor de lunch op dag 2.

Ook koffie, thee, kleine versnaperingen en water zijn beide dagen aanwezig. We houden in de mate van het mogelijke graag rekening met voedselintoleranties.

Het intakemoment vooraf wordt in onderling overleg vastgelegd en gaat door via Zoom.

Prijs en inschrijving

Het standaardtarief is per persoon €680 excl. 21% BTW, overnachting niet inbegrepen.

Het standaard supporter-tarief is €830 excl. 21% BTW per persoon, overnachting niet inbegrepen.

De corporate prijs is €1200 excl. 21% BTW per persoon, overnachting niet inbegrepen.

Voor wie met de steun van een bedrijf of organisatie deelneemt. Jouw bijdrage maakt het niet alleen mogelijk dat wie het nodig heeft aan een verminderd tarief kan deelnemen; je steunt met je bijdrage ook de werking van Corporate Rituals.

Overnachtingen
Een overnachting (incl. ontbijt) kost €69 excl. 21% BTW voor een gedeelde kamer en €115 excl. 21% BTW voor een single kamer.

Inschrijven

Inschrijvingen voor de training en de aanvraag voor overnachtigen gebeuren rechtstreeks via Corporate Rituals:
Schrijf je in via een mailtje aan kasra.van.rompaey@corporaterituals.be, met onderstaande informatie.

Ik schrijf me in voor de Collectieve heling training op 28 en 29 oktober 2023

Ik betaal:

o De standaardprijs (680 € excl. BTW)
o De supporterprijs (830 € excl. BTW)
o De corporate prijs (1200 € excl. BTW)

Overnachting (optioneel):

o Ik blijf overnachten
o Gedeelde kamer met ontbijt
o 1-persoonskamer met ontbijt
o Ik blijf niet overnachten
Optioneel: Ik heb graag extra overnachtingen
o Ik blijf graag voor-overnachten op 27 oktober
o Ik blijf graag na-overnachten op 29 oktober
o Ik heb geen extra overnachtingen nodig

Wil je graag een factuur? Geef dan ook je facturatiegegevens mee:

Naam, adres en BTW-nummer organisatie