Skip to main content
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Contact improvisation festival

April 7, 2023 - April 8, 2023

Programma

Contactimprovisatie is een dansvorm waarbij contact met een ander centraal staat. Het nodigt ons uit om open en aanwezig te zijn vanuit contact met jezelf – met een ander of anderen. Het is dynamisch spel van samen bewegen, de ander ontmoeten, elkaar aanraken, gewicht geven en op elkaars impulsen reageren. Dat kan gaan van subtiel raken of luisteren naar – en volgen van – elkaars bewegingen, over leunen tegen je partner, rollen over elkaars rug, naar de grond en terug naar boven. En dat allemaal zonder vastgelegde passen!

Om te verbinden, met jezelf, je lichaam, je gevoelens en gedachten. Om je vandaaruit te verbinden met elkaar, je mededansers en de wereld om je heen. Je leert loslaten, oprecht luisteren, vertrouwen in jezelf en de ander, open bewustzijn, grenzen aangeven en respecteren.

Voor wie

De workshops zijn geschikt voor beginners en gevorderden. Je hoeft niet ervaren te zijn om mee te kunnen doen. Je danst vanuit je eigen ervaring.

Door wie

Professionele choreografen en lesgevers vanuit AYU begeleiden de workshops.

Choreografe Yentl de Werdt studeerde aan de Koninklijke Balletschool in Antwerpen en aan P.A.R.T.S, de dansopleiding van Anne-Teresa De Keersmaeker in Brussel. Sinds 2007 is ze actief in het Brusselse, Vlaamse en internationale dansveld. Ze werkte samen met onder meer Akram Khan voor de opening van de Olympische Spelen in Londen, fABULEUS & Randi De Vlieghe, Rosa Mei in China en momenteel danst ze in Studio Cité van choreograaf Benjamin Vandewalle. In 2015 trok ze terug naar Limburg, waar ze samen met Bhumika Parekh haar eigen verbindende dansprojecten ontwikkelt onder de vleugels van de vzw AYU.

Tommy Russo (BE/USA) is een danser en leraar opgeleid in gevechtssporten, dans en psychologie. Hij heeft zich ook verdiept in een breed scala van praktijken – Shintaido (dansvorm van Aikido), Savate (Frans kickboksen), Playfight, Hedendaagse dans, Instant Composition, Acroyoga en Acro. Als geboren leraar beoefent hij gepassioneerd het onderzoek en de dansvormen van Contact Improvisatie. Hij geeft workshops, lessen en jams voor volwassenen en kinderen in België, Frankrijk, Duitsland, Nederland en de VS.

Benjamin Vandewalle doorliep de Koninklijke Balletschool van Antwerpen en studeerde in 2006 af aan P.A.R.T.S. Sinds zijn vroege werk is ‘perceptie’ het centrale thema. Hij creëert beweging – niet enkel in het lichaam van de danser, maar ook in dat van de toeschouwer. Met zijn werk wil hij nieuwe ervaringen en perspectieven delen met een breed publiek. De basis van zijn werk ligt in zijn meditatie praktijk die hij sinds 2006 intensief beoefent en waarin de vraag “Who am I” centraal staat. Sinds een paar jaar is hij ook gebeten door “We space” practices waar “Circling” deel van uitmaakt en verweeft hij deze kennis ook in de dansworkshops die hij geeft.

Workshops

Dansen met en door verbinding // Benjamin Vandewalle
In deze workshop vermengt Benjamin de praktijk van contactimprovisatie en “Circling” (een manier om vanuit een authentieke plek met elkaar te relateren). Wanneer we in contact met elkaar dansen, wisselen we vaak veel uit via onze lichaamsbewegingen, maar we weten nooit echt hoe de ander zich op dat moment voelt. Het is alsof we fysiek heel dichtbij zijn, maar toch een deel van ons achterhouden dat de verbinding zou kunnen verdiepen. Door deze oefening nodigen we dat deel uit in de dans, zodat we de authentieke verbinding kunnen verdiepen en de dans kunnen verrijken met levendigheid.

Tools en technische vaardigheden in Contactimprovisatie // Tommy Russo
Een workshop waarin tools en technieken worden onderzocht om je Contact Improvisatie vaardigheden te verbeteren. We openen een groot aantal dynamische paden die je met vertrouwen kunt verkennen. We gaan specifiek in op het hoe en wat van sommige fundamentele bewegingen, en raken voorzichtig enkele acrobatische vaardigheden aan om te trainen voor een sterker en zelfverzekerder lichaam en geest terwijl je danst. Dit kan ervoor zorgen dat je eigen creativiteit kan schitteren en spiraalt door de vele lagen en richtingen van de ruimte. De simpele observatie en wetenschap dat je zo’n rijkdom aan keuze en expressie kunt ervaren, kan zoveel plezier en diepte brengen in de ontmoeting met de andere partners.

Workshop contactimprovisatie // Yentl de Werdt
Een workshop waarin we ons richten op de creatieve benadering van beweging in plaats van stappen op tellen. We verkennen verschillende bewegingskwaliteiten en spontane handelingen. Gebaseerd op principes van aanraking, momentum, gedeeld gewicht en het volgen van een gedeeld contactpunt. Tools en creatieve methoden worden aangereikt om te improviseren en intuïtieve en impulsieve benaderingen te vinden voor het creëren van beweging. De workshop geeft de mogelijkheid om vrijheid te vinden, je talenten te verrijken en zal resulteren in je eigen compositie. Open voor iedereen die mee wil bewegen en spelen!

 

Praktisch

De prijs voor het volledig festival bedraagt: 222 euro incl BTW

In deze prijs is het volgende inbegrepen:
-alle workshops
-1 overnachting in een gedeelde 2-persoonskamer
-catering (vegeratische gerechten door chef Bhumi)

Incl. alle workshops
1 overnachting (2-persoonskamer)
Vegetarische gerechten door chef Bhumi

Schrijf je hier in

 

Meer info via AYU: ayucompanie.com

AYU heeft als ambitie om mensen te verbinden via dans. AYU vzw is geboeid door de impact van lichaamstaal en bewegen. Samen bewegen – samen iets in beweging zetten. De focus ligt steeds op de creatieve benadering van dans en beweging.

Details

Start:
April 7, 2023
End:
April 8, 2023
Event Category:
Website:
https://www.ayucompagnie.com/

Other

When?
1 - 2 days
How?
Movement / Dance