Skip to main content
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Systemisch navigeren in het landschap van familie verbindingen & organisatie belangen

October 9, 2023 - October 10, 2023

Achtergrondinformatie

Als ingang voor deze training is gekozen voor het topic ‘op het kruispunt van familie systemen en organisatie systemen’. In de markt van organisatie-ontwikkeling en systemisch werk is dit nog niet veel is uitgediept. Terwijl je net met systemische kennis en kunde veel problemen op de werkvloer kunt voorkomen.

Familiaire overdracht en projecties in organisatie context (over binding, hechting en loyaliteit)

Onvervulde en onbeantwoorde verlangens en behoeften die je niet hebt gekregen toen je opgroeide in de familie, worden onbewust geprojecteerd op mensen in organisaties. Het resultaat is dat gewenste en ook ongewenste gedragingen en emoties worden overgedragen in relaties met je collega’s.

Dit gegeven leidt tot teleurstellingen. Het zou veel beter zijn als we leren begrijpen dat deze twee relaties essentieel van elkaar verschillen zodat we daarmee schade kunnen voorkomen, of in elk geval proberen de schade beperken.

Het helpt om te begrijpen dat er een essentieel verschil is tussen de familiale context en de organisatie context.

Familie relaties zijn existentieel en dus voor altijd. Je kunt jezelf niet ontdoen van die realiteit. Relaties in organisaties zijn taakgericht, dienen het doel van de organisatie beantwoorden én zijn eindig. Familie relaties zijn overwegend diep emotioneel én de organisatie vergt de naleving van een de zakelijke overeenkomst.

De transactie binnen een familie kent die van overleving en liefde en als het systeem in balans is, ook een mate van wederzijdse genegenheid en affectie. De transactie van de organisatie is primair: de handelingen (werk) = betaling.

Veel mensen halen deze transactiewaarden door elkaar met alle gevolgen van dien.

Dit betekent zeker niet dat menselijke waarden er niet toe doen in organisaties. Steeds vaker wordt er namelijk juist een beroep gedaan op de persoonlijke inbreng en authenticiteit. Maar daarmee begeven zowel de verzoeker als de gever zich op glas ijs. Want waar zit de grens tussen het zakelijke en het private als deze in elkaar overvloeien zonder daar zicht op te hebben?

Programma

In deze training gaat Hilbrand aan de slag met het ESP systeem om het bovenvermelde te ontrafelen. ESP staat voor de mate waarin mensen in staat zijn om hun emoties te reguleren, sociaal weerbaar en veerkrachtig en psychologisch stabiel zijn.

Het systemische Emotional Stability Program, vergelijkbaar met het ESP (anti-slip) systeem in je auto, is het meest fundamentele onderdeel van gezond functioneren in sociale systemen.

Hilbrand gaat in op bovenstaande punten en we onderzoeken waar deze ESP onderdelen in je leven zijn ontregeld en uit balans zijn geraakt. We doen dat door onderwerpen als Plaats, Positie, Rol te onderzoeken.

We brengen de door Hilbrand ontworpen basis veiligheidskaart in beeld, doen trauma onderzoek maar vooral leer je de ESP Contractering te hanteren. Dit doen we door Systemisch Onderzoek en door gebruik te maken van Organisatie Interventie Methoden (OIM).

Je kunt je verwachten aan heldere uitleg en inzetbare modellen in je werk als leider, leiderschapscoach, intern- of extern organisatie of team coach. Je gaat zelf aan de lijve ervaren van je leert en krijgt waardevolle feedback om jezelf als mens en facilitator een upgrade te geven.

Hilbrand deelt zijn levenswijsheid: van wat hij heeft bestudeerd, van wat hij heeft ervaren, heeft onderzocht, tot wat hij in modellen heeft gebracht. Het is precies dat wat hem tot een ‘meester’ maakt in systemisch werken.

Schrijf je hier in

Door wie?

Hilbrand Westra studeerde International Human Resources Management en Arbeid & Organisatie Sociologie. Hij was werkzaam als HR Manager voor internationale bedrijven. In 2003 kwam hij in aanraking met het systemische werk in Duitsland en is sindsdien gegrepen door de diepgang en effecten van Systemisch Traumawerk. Sinds 2018 is Hilbrand directeur en eigenaar van de School voor Systemisch Bewustzijn (SSB) en wordt hij gezien als een van de topopleiders op het Systemisch gebied in Nederland.

Hilbrand is onderzoeker van filosofische, theosofische, systemische, maatschappelijke theorie, fenomenen en wijsheid. Hij zet ze om naar behapbare en innovatieve theoretische modellen, interventies en aanpak waarmee je gegarandeerd persoonlijke, organisatorische en maatschappelijke beweging kunt verkrijgen.

Meer over SSB

SSB heeft als Systemische specialisaties, TransCultureel Systemisch Werk (TCSW), Systemisch Ritueel Mannenwerk (Parcivalsmen.com), Systemisch Werk voor het Civiel & Militair Domein (CMD), Verlies, Afscheid & Rouw (VAR) en Systemic Work MasterClass Level (MCL), dat zich vooral richt op het buitenland.

Voor wie?

Als je in een organisatie of team aan bewustwording werkt of wilt werken;
• Als je als coach organisaties of teams begeleidt of vanuit bedrijf context leiders of medewerkers 1 op 1 ;
• Als je heerlijk vindt om op het scherpst van de snede tussen mens-zijn én business interest coacht;
• Als veranderingsprocessen voor jou boeiend en waardevol zijn;
• Als je Hilbrand Westra graag wilt ervaren/ aan het werk wil zien;
• Als je benieuwd bent naar je eigen patronen en projecties;
• Als je extra handvatten wilt hebben om in (jouw) organisatie(s) effectief te zijn.

Wat anderen zeggen

‘Hilbrand is one of the teachers you will regret not having been trained by him.He is a specialist in the field.
And when he works with people, is like being delighted by a piece of ‘art’.’

Praktische info

Maandag 9 en dinsdag 10 oktober, telkens van 9 tot 18u.

Optioneel: maandagavond diner ‘Aan tafel met Hilbrand Westra

Early bird 695€ t/m 30 augustus a.s.
incl. Heerlijcke lunches, alle dranken & huisbereid 4-uurtje.

Reguliere prijs: 795€
Na inschrijving en een mail met je bedrijfsgegevens, sturen we jou de factuur.

Tot 30 augustus a.s. kun je met gegronde reden annuleren en krijg je het inschrijvingsgeld terug minus 50€ administratie kosten. Daarna is annulatie niet mogelijk, maar kun je iemand anders in jouw plaats laten deelnemen.

Schrijf je hier in

Other

When?
1 - 2 days
How?
Systems Thinking / Strategy